Dieta przeciwzapalna ma na celu w zmniejszenie w sposób naturalny procesu zapalnego, który jest związany z wieloma schorzeniami, np. trądzikiem, łuszczycą, PCOS, chorobami tarczycy, endometriozą, reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Dieta przeciwzapalna ma na celu w zmniejszenie w sposób naturalny procesu zapalnego, który jest związany z wieloma schorzeniami, np. trądzikiem, łuszczycą, PCOS, chorobami tarczycy, reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Dieta przeciwzapalna – ogólne zasady:
- różnorodność spożywanej żywności (żywność pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego)
- produkty jak najmniej przetworzone, a najlepiej świeże (głównie warzywa i owoce)
- eliminacja żywności typu fast food
- sięganie po produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, a także przeciwutleniacze
- ograniczenie lub rezygnacja z soli
- dodatek ziół i przypraw o działaniu przeciwzapalnym
- ograniczenie produktów zawierających kwasy tłuszczowe typu trans i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
Żywność przeciwzapalna – przykłady
Duże ilości związków o działaniu przeciwzapalnym zawierają owoce, m.in. granat, ananas, grejpfrut, owoce jagodowe oraz warzywa, m.in. cebula, czosnek, brokuły, brukselka, kalafior, kapusta. Podczas wybierania warzyw i owoców warto kierować się kolorem – czerwone, pomarańczowe, żółte, zielone – odznaczają się sporą ilością przeciwutleniaczy. Ponadto warto zwracać uwagę na stopień ich dojrzałości i odrzucać produkty, które są nadpsute. Najlepiej sięgać po nie na surowo, gdyż jakakolwiek obróbka zmniejsza dostępność cennych składników.
W diecie przeciwzapalnej zaleca się stosować tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Ponadto rekomenduje się spożywanie 1 – 2 ryb tygodniowo, zwłaszcza tłustych ryb morskich bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 (łosoś atlantycki, makrela, śledź, sardynka, halibut).
Potwierdzone działanie przeciwzapalne mają również niektóre zioła i przyprawy, tj. imbir, szafran, kurkumina, goździki, rozmaryn, lukrecja, cynamon, gałka muszkatołowa. A także zwraca się uwagę na produkty odzwierzęce, tzn. pierzga, pyłek kwiatowy.
Dieta przeciwzapalna – produkty gotowe
Warto również czytać etykiety i wystrzegać się produktów, które mają w składzie: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, różnego rodzaju syropy, melasę, dekstrynę, maltodekstryny, olej palmowy, utwardzone tłuszcez, itd. Składniki te znajdują się przede wszystkim w żywności wysoko przetworzonej, do której należą słodycze, konserwy, smakowe jogurty, soki i kolorowe napoje, żywność typu fast food, słone przekąski.
Dieta przeciwzapalna – nawodnienie
W diecie przeciwzapalnej ważne jest także nawadnianie. Należy pić odpowiednią ilość wody, a dodatkowo dbać o aktywność fizyczną, odpowiednią ilość snu oraz wypoczynek. Stres nie sprzyja reakcjom zapalnym.
Małgorzata Mleko dietetyk Wieliczka