Niedobór magnezu – objawy i najlepsze źródła pokarmowe

Coraz częściej zwraca się uwagę na fakt, że powinniśmy suplementować magnez. Czy to oznacza, że ciężko dostarczyć go do organizmu w naturalnej formie?

Co wpływa na niedobory magnezu?

Zachodni sposób żywienia oparty o wysokoprzetworzone produkty, nadmierna masa ciała, choroby przewlekłe czy starszy wiek mogą sprzyjać niedoborom magnezu. Niedostatek tego składnika może być również potęgowany przez często towarzyszący nam stres i problemy żołądkowo-jelitowe, a także wzmożone pocenie się i intensywną aktywność fizyczną.

Do najczęściej spotykanych objawów niedoboru magnezu zalicza się:

  • uczucie zmęczenia
  • problemy z koncentracją i pamięcią, bóle głowy 
  • zwiększoną podatność na stres i obniżony nastrój
  • pobudliwość nerwowa, stany lękowe, zaburzenia depresyjne
  • bolesne skurcze i drżenie mięśni, mrowienia kończyn, powiek oraz osłabienie siły mięśniowej
  • wypadanie włosów, łamliwość paznokci

Niski poziom magnezu został powiązany z licznymi schorzeniami, takimi jak: migreny, depresja i stany lękowe, choroba Alzheimera, nadciśnienie, choroby serca, podwyższony cholesterol, cukrzyca typu II, osteoporoza, kamica nerkowa oraz choroby płuc.

Funkcje magnezu

Magnez wykazuje wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in.:

  • pomaga w regulacji ciśnienia krwi i wpływa na prawidłowy rytm serca
  • wpływa na poziom cukru we krwi oraz wspiera zdrowie kości i zębów
  • magnez (i wapń) odgrywają kluczową rolę w regulacji pracy mięśni

Naturalne źródła magnezu

źródła magnezu, niedobór magnezu co jeść

Naturalne źródła magnezu

  • zielone warzywa (np. szpinak, natka pietruszki)
  • nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, ciecierzyca, soczewica)
  • orzechy i nasiona (orzechy włoskie, laskowe, pestki dyni i słonecznika, migdały, orzechy)
  • banany
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (otręby, płatki owsiane, kasza gryczana, chleb razowy, chleb graham)
  • kakao i gorzka czekolada.
  • wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane i „twarda” woda pitna 

Co utrudnia wchłanianie magnezu?

Wchłanianie magnezu może ograniczać duża zawartość wapnia (produkty nabiałowe) w posiłku, a także fityniany(znajdziemy je w zbożach, jednak gotowanie zmniejsza ich zawartość), fosforany (konserwant w żywności wysokoprzetworzonej) i szczawiany (szpinak, szczaw, rabarbar). Istotna też będzie kwestia picia alkoholu, który sprzyja wypłukiwaniu magnezu. W związku z czym na niedobory magnezu narażone są osoby przyjmujące alkohol regularnie .

Czy kawa wypłukuje magnez?

Straty magnezu pod wpływem spożycia kofeiny są niewielkie. Dzieje się tak, ponieważ sama kawa jest źródłem magnezu. W efekcie do organizmu dostarczane są większe ilości tego pierwiastka niż jego straty.

Jak sprawdzić poziom magnezu w organizmie?

Obecnie najbardziej wiarygodnym wskaźnikiem wydaje się poziom zjonizowanego magnezu we krwi. 

 

Magdalena Węgrzyn

mgr Magdalena Węgrzyn - dietetyk kliniczny - Niepołomice, Bochnia, on-line

Dodaj komentarz