Na rynku spożywczym dostępnych jest wiele rodzajów soli. Obok stołowej można znaleźć również kamienną, morską czy himalajską. Produkty te różnią się barwą, kształtem, wielkością, smakiem, teksturą oraz zawartością składników mineralnych. Którą sól warto stosować w swojej kuchni?
Sól jest krystalicznym minerałem zbudowanym z sodu i chloru. Otrzymuje się ją poprzez odparowanie bogatych w minerały wód lub wydobywa z kopalni soli. Na jej kolor i smak mają wpływ pierwiastki śladowe oraz zanieczyszczenia, natomiast stopień odczuwania smaku słonego jest uzależniony od wielkości kryształków. Do naturalnych rodzajów soli zalicza się:
- sól kuchenną (warzoną, stołową) – powstaje poprzez odparowanie wodnego roztworu soli kamiennej, dzięki czemu otrzymuje się kryształki chlorku sodu z jednoczesnym usunięciem innych zanieczyszczeń. W celu zapobiegania chorobom tarczycy w wielu krajach dodawany jest do niej jod. W związku z tym, że jest to sól najbardziej oczyszczona, często jest postrzegana jako gorsza w porównaniu z innymi.
- sól morską – uzyskuje się ją poprzez odparowanie wody z oceanów lub jezior słonowodnych, przeważnie przy małym stopniu przetworzenia. W porównaniu z solą kuchenną jest uważana za bardziej naturalną. W zależności od miejsca pozyskiwania przeważnie zawiera śladowe ilości pierwiastków, m.in. Mg, Fe K, które wpływają na jej barwę i smak. Im ciemniejszy kolor tym więcej minerałów, ale również zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich.
- sól himalajską – rodzaj soli kamiennej pochodzącej z Himalajów, która często zawiera pewne ilości tlenku żelaza nadającego jej charakterystyczny różowy kolor. Jest wolna od zanieczyszczeń.
- sól kamienną – wydobywana w postaci kamieni i brył jako pozostałość po wyschnięciu prehistorycznych mórz. Przyjmuje różne zabarwienie (szare, niebieskie, zielone, pomarańczowe) i zawiera pierwiastki w śladowych ilościach (Fe, Ca, Mg, Zn, K, I). Z uwagi na to, że nie jest przetworzona ani oczyszczona, uważa się ją za “zdrowszy”rodzaj soli.
- inne rodzaje soli – hawajska, Kala Namak (“czarna sól”), wędzona, bambusowa
Wszystkie rodzaje soli składają się głównie z chlorku sodu i zawierają podobne ilości sodu. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ustroju, ale jego nadmiar sprzyja rozwojowi nadciśnienia i chorób serca. Jego wpływ na organizm jest taki sam – niezależnie od rodzaju soli! Biorąc pod uwagę zawartość składników mineralnych, to ich ilość jest tak mała, że nie ma znaczenia z żywieniowego punktu widzenia.
Tak więc sól morska czy himalajska nie jest w niczym lepsza od kuchennej. Nie można ich traktować jako źródła składników mineralnych. Warto natomiast stosować się do wytycznych WHO i starać się ograniczać spożycie soli do 5 g/dzień.