Depresja to bardzo podstępna i wyniszczająca choroba. Czasem trudno bowiem rozpoznać, gdzie kończy się zwykłe przygnębienie i smutek, a zaczyna choroba. Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, jest dobrą okazją, by zdobyć wiedzę o jej rozpoznawaniu i leczeniu. W tym wpisie znajdziesz wpływ składników pokarmowych, które będą wspierające w leczeniu depresji

Czy istnieje dieta na depresję?
Dieta nie wyleczy depresji, ale istnieją pewne składniki pokarmowe, które będą miały szczególny wpływ na wsparcie naszej kondycji psychicznej. Pamiętajmy, że depresja to choroba, którą leczy się pod skrzydłami psychiatry oraz wspierającej psychoterapii. Dieta oraz celowana suplementacja mogą być tego przyjemnym uzupełnieniem.
Składniki pokarmowe wspierające dla osoby zmagającej się z depresją:
- NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
Badania naukowe sugerują, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może wpływać korzystnie na pracę mózgu, poprawiać funkcje poznawcze, zapobiegać zaburzeniom nastroju, zmniejszać objawy demencji, choroby Alzheimera, depresji oraz wpływać na regulację nastroju u każdego. Źródła kwasów omega-3: olej lniany, rzepakowy, orzechy, tłuste ryby morskie (tuńczyk, sardynki, makrela, łosoś atlantycki, śledź), owoce morza.
- KWAS FOLIOWY, WITAMINA B12
Obniżone stężenie kwasu foliowego i witaminy B12 w surowicy krwi stanowią czynnik ryzyka rozwoju depresji, jak i powodują zwiększoną ciężkość jej przebiegu. Niedobór witaminy B12 i B9 stwierdza się u ⅓ pacjentów cierpiących na choroby psychiczne. Źródłem kwasu foliowego są głównie warzywa liściaste, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, pszenica, wątróbka, awokado, banany, pomarańcze.
- TRYPTOFAN
Tryptofan nie jest syntetyzowany przez organizm człowieka, jest aminokwasem egzogennym i musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Znajduje się on w serach żółtych, serach białych, jajku kurzym, mięsie i wędlinach, rybach, produktach zbożowych, warzywach, owocach, migdałach i orzechach.
- WITAMINA D3
Naukowcy dowodzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko depresji, niezależnie od wieku, płci, poziomu życia, zdrowia fizycznego i pór roku. Dlatego tak istotna jest celowana suplementacja przez cały rok (800-4000 IU/d).
Małgorzata Mleko – dietetyk Wieliczka