Herbata zielona, czerwona, czystek, napar z mięty, melisy, rumianku, pokrzywy - jakie mają właściwości i kiedy warto po nie sięgnąć?
Herbata zielona – właściwości
Zielona herbata wykazuje wiele pozytywnych właściwości na organizm, m.in.:
– zmniejsza ryzyko nowotworów płuc, trzustki, piersi, żołądka, jelita grubego, skóry dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które chronią przed powstawaniem wolnych rodników
– może wspomagać odchudzanie dzięki wspomaganiu procesu przemiany materii i zmniejszenie apetytu
– wzmacnia układ krążenia – zapobiega odkładaniu się złogów w naczyniach krwionośnych, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu
– poprawia sprawność umysłową, pamięć i koncentrację
– poprawia wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia się
– wzmacnia odporność organizmu, wspomaga zwalczanie infekcji
Istnieją jednak przypadki, w których picie zielonej herbaty nie jest zalecane, m.in.:
– w przypadku anemii – zielona herbata utrudnia wykorzystanie żelaza z pożywienia
– przy chorobie wrzodowej – wzmaga wydzielanie soków żołądkowych
– podczas brania leków – podnosi ciśnienie, może skutkować zawrotami głowy czy przyspieszonym rytmem serca
W jaki sposób pić zieloną herbatę, by miała korzystny wpływ na nasze zdrowie?
Zaleca się picie średnio 2 filiżanek dziennie, by można było cieszyć się jej zaletami. Co ciekawe, długość parzenia też ma istotny wpływ na jej działanie. Napar parzony do 3 minut działa pobudzająco, natomiast herbata długo parzona ma działanie uspokajające, obniża ciśnienie.
Herbata czerwona – właściwości
Czerwoną herbatę nazywa się Pu-erh, czyli czerwoną herbatą półfermentowaną, ponieważ jej liście poddaje się lekkiej fermentacji, aż do momentu, gdy ich końce przyjmą czerwonawy kolor. Jakie posiada właściwości?
– opóźnia procesy starzenia się komórek, działa przeciwnowotworowo
– wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie
– pobudza pamięć, koncentrację i poprawia zdolności poznawcze
– jest moczopędna, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
– wpływa na procesy redukcji masy ciała poprzez wpływ na trawienie i przemianę tłuszczów
– wspomaga wydzielanie soku żołądkowego
Zalecana dawka: 4 – 6 filiżanek dziennie
Kiedy należy ograniczyć picie czerwonej herbaty?
– w anemii, osteoporozie – garbniki utrudniają przyswajanie żelaza oraz zaburza wchłanianie wapnia
– w zespole jelita drażliwego
– w przypadku problemów z nadciśnieniem
Pokrzywa – właściwości
Picie naparu z pokrzywy niesie ze sobą wiele pozytywnych właściwości, m.in.:
– wzmacnia odporność organizmu
– działa moczopędnie, polecana osobom z obrzękami i kamicą nerkową
– poprawia wygląd włosów i paznokci, a także cery trądzikowej
– sprawdza się w problemach z układem trawiennym, przy biegunkach, nieżycie jelit i żołądka
– obniża poziom glukozy we krwi
Ile naparów z pokrzywy można pić dziennie?
Do 4 filiżanek, aby zapewnić sobie korzyści z jej stosowania i nie doprowadzić, np. do wypłukania z moczem soli mineralnych z organizmu.
Przeciwwskazania do picia naparu z pokrzywy to:
- przewlekłe choroby nerek
- choroby narządów rodnych, mięśniaki, nowotwory
- nadmiar żelaza w organizmie, bo pokrzywa podnosi jej poziom
Melisa – właściwości
Napar z melisy znany jest najbardziej ze swoich właściwości uspokajających. Łagodzi stany silnego zdenerwowania, nerwice, nadmierne pobudzenie, problemy z zasypianiem. Jakie jeszcze cechy posiada?
– działa rozkurczowo, łagodzi problemy ze wzdęciami
– niweluje działanie wolnych rodników, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy, schorzeń neurologicznych, nowotworów
– ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe
Przeciwwskazania do picia melisy:
– może zaburzać zdolność do prowadzenia pojazdów
– uczulenie na tę roślinę
Choć nie poznano dotąd żadnych skutków ubocznych melisy, jak każde zioło, należy stosować ją z umiarem. Zaleca się picie około 2-3 filiżanek dziennie.
Mięta – właściwości
Mięta wykazuje wiele korzystnych właściwości na organizm, m.in.:
– łagodzi podrażnienia układu pokarmowego, wykazuje działanie rozkurczające, pomocna przy zaparciach i wzdęciach
– działa antybakteryjnie i antywirusowo
– ma właściwości uspokajające
Mięta pieprzowa ma lekko drażniące działanie na przewód pokarmowy i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, więc jej długotrwałe i wysokie spożycie może doprowadzić do uszkodzenia śluzówki żołądka. Ponadto może wywoływać wymioty, biegunkę, senność, apatię, a także skórne reakcje alergiczne.
Zalecana dawka to 2 filiżanki dziennie.
Rumianek – właściwości
Dzięki bogatemu składowi (witaminy, składniki mineralne, flawonoidy, fitosterole, fenolokwasy, garbniki, cholina, kumaryny, substancje przeciwalergiczne) rumianek ma wiele właściwości leczniczych. Oto najważniejsz z nich:
– ma działanie rozkurczające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przyspieszające gojenie się ran skóry i błon śluzowych
– usprawnia trawienie i przepływ żółci, zapobiega nadkwasocie, łagodzi wzdęcia
– działa antyseptycznie, ściągająco i regenerująco na skórę
– uspokaja i ułatwia zasypianie
– działa antyalergicznie
Kiedy nie powinno się stosować rumianku?
W przypadku reakcji alergicznych. Ponadto podczas terapii lekami farmaceutycznymi, ponieważ może osłabiać lub wzmacniać ich działanie.
Zalecana dawka to 3-4 filiżanki dziennie.
Czystek – właściwości
Liście czystka są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które decydują o jego korzystnym działaniu. Jakie posiada właściwości?
– neutralizuje wolne rodniki, zmniejsza ryzyko miażdżycy, cukrzycy, nowotworów
– wzmacnia organizm, wspiera układ odpornościowy
– zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
– hamuje rozwój stanów zapalnych
– pomaga w przeziębieniu, grypie
Czystek nie wywołuje skutków ubocznych, trudno go przedawkować. Zaleca się go nawet dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.
Zaleca się picie 2-3 filiżanek naparu z czystka dziennie systematycznie przez dłuższy okres, aby można było zaobserwować jego pozytywny wpływ na zdrowie.
dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia