Herbata – rodzaje i właściwości

Herbata zielona, czerwona, czystek, napar z mięty, melisy, rumianku, pokrzywy - jakie mają właściwości i kiedy warto po nie sięgnąć?

Herbata zielona – właściwości

Zielona herbata wykazuje wiele pozytywnych właściwości na organizm, m.in.:

– zmniejsza ryzyko nowotworów płuc, trzustki, piersi, żołądka, jelita grubego, skóry dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które chronią przed powstawaniem wolnych rodników

– może wspomagać odchudzanie dzięki wspomaganiu procesu przemiany materii i zmniejszenie apetytu

– wzmacnia układ krążenia – zapobiega odkładaniu się złogów w naczyniach krwionośnych, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu

– poprawia sprawność umysłową, pamięć i koncentrację

– poprawia wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia się

– wzmacnia odporność organizmu, wspomaga zwalczanie infekcji

Istnieją jednak przypadki, w których picie zielonej herbaty nie jest zalecane, m.in.:

– w przypadku anemii – zielona herbata utrudnia wykorzystanie żelaza z pożywienia

– przy chorobie wrzodowej – wzmaga wydzielanie soków żołądkowych

– podczas brania leków – podnosi ciśnienie, może skutkować zawrotami głowy czy przyspieszonym rytmem serca

W jaki sposób pić zieloną herbatę, by miała korzystny wpływ na nasze zdrowie? 

Zaleca się picie średnio 2 filiżanek dziennie, by można było cieszyć się jej zaletami. Co ciekawe, długość parzenia też ma istotny wpływ na jej działanie. Napar parzony do 3 minut działa pobudzająco, natomiast herbata długo parzona ma działanie uspokajające, obniża ciśnienie.  

Herbata czerwona – właściwości

Czerwoną herbatę nazywa się Pu-erh, czyli czerwoną herbatą półfermentowaną, ponieważ jej liście poddaje się lekkiej fermentacji, aż do momentu, gdy ich końce przyjmą czerwonawy kolor. Jakie posiada właściwości?

– opóźnia procesy starzenia się komórek, działa przeciwnowotworowo

– wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie

– pobudza pamięć, koncentrację i poprawia zdolności poznawcze

– jest moczopędna, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu

– wpływa na procesy redukcji masy ciała poprzez wpływ na trawienie i przemianę tłuszczów

– wspomaga wydzielanie soku żołądkowego

Zalecana dawka: 4 – 6 filiżanek dziennie

Kiedy należy ograniczyć picie czerwonej herbaty?

– w anemii, osteoporozie – garbniki utrudniają przyswajanie żelaza oraz zaburza wchłanianie wapnia

– w zespole jelita drażliwego

– w przypadku problemów z nadciśnieniem  

Pokrzywa – właściwości

Picie naparu z pokrzywy niesie ze sobą wiele pozytywnych właściwości, m.in.:

– wzmacnia odporność organizmu

– działa moczopędnie, polecana osobom z obrzękami i kamicą nerkową

– poprawia wygląd włosów i paznokci, a także cery trądzikowej

– sprawdza się w problemach z układem trawiennym, przy biegunkach, nieżycie jelit i żołądka

– obniża poziom glukozy we krwi

Ile naparów z pokrzywy można pić dziennie? 

Do 4 filiżanek, aby zapewnić sobie korzyści z jej stosowania i nie doprowadzić, np. do wypłukania z moczem soli mineralnych z organizmu.

Przeciwwskazania do picia naparu z pokrzywy to:

  • przewlekłe choroby nerek
  • choroby narządów rodnych, mięśniaki, nowotwory
  • nadmiar żelaza w organizmie, bo pokrzywa podnosi jej poziom

Melisa – właściwości

Napar z melisy znany jest najbardziej ze swoich właściwości uspokajających. Łagodzi stany silnego zdenerwowania, nerwice, nadmierne pobudzenie, problemy z zasypianiem. Jakie jeszcze cechy posiada?

– działa rozkurczowo, łagodzi problemy ze wzdęciami

– niweluje działanie wolnych rodników, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy, schorzeń neurologicznych, nowotworów

– ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe

Przeciwwskazania do picia melisy:

– może zaburzać zdolność do prowadzenia pojazdów

– uczulenie na tę roślinę

Choć nie poznano dotąd żadnych skutków ubocznych melisy, jak każde zioło, należy stosować ją z umiarem. Zaleca się picie około 2-3 filiżanek dziennie.

Mięta – właściwości

Mięta wykazuje wiele korzystnych właściwości na organizm, m.in.:

– łagodzi podrażnienia układu pokarmowego, wykazuje działanie rozkurczające, pomocna przy zaparciach i wzdęciach

– działa antybakteryjnie i antywirusowo

– ma właściwości uspokajające

Mięta pieprzowa ma lekko drażniące działanie na przewód pokarmowy i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, więc jej długotrwałe i wysokie spożycie może doprowadzić do uszkodzenia śluzówki żołądka. Ponadto może wywoływać wymioty, biegunkę, senność, apatię, a także skórne reakcje alergiczne.

Zalecana dawka to 2 filiżanki dziennie.

Rumianek – właściwości

Dzięki bogatemu składowi (witaminy, składniki mineralne, flawonoidy, fitosterole, fenolokwasy, garbniki, cholina, kumaryny, substancje przeciwalergiczne) rumianek ma wiele właściwości leczniczych. Oto najważniejsz z nich:

– ma działanie rozkurczające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przyspieszające gojenie się ran skóry i błon śluzowych

– usprawnia trawienie i przepływ żółci, zapobiega nadkwasocie, łagodzi wzdęcia

– działa antyseptycznie, ściągająco i regenerująco na skórę

– uspokaja i ułatwia zasypianie

– działa antyalergicznie

Kiedy nie powinno się stosować rumianku?

W przypadku reakcji alergicznych. Ponadto podczas terapii lekami farmaceutycznymi, ponieważ może osłabiać lub wzmacniać ich działanie.

Zalecana dawka to 3-4 filiżanki dziennie.

Czystek – właściwości

Liście czystka są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które decydują o jego korzystnym działaniu. Jakie posiada właściwości?

– neutralizuje wolne rodniki, zmniejsza ryzyko miażdżycy, cukrzycy, nowotworów

– wzmacnia organizm, wspiera układ odpornościowy

– zmniejsza poziom cholesterolu we krwi

– hamuje rozwój stanów zapalnych

– pomaga w przeziębieniu, grypie

Czystek nie wywołuje skutków ubocznych, trudno go przedawkować. Zaleca się go nawet dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.

Zaleca się picie 2-3 filiżanek naparu z czystka dziennie systematycznie przez dłuższy okres, aby można było zaobserwować jego pozytywny wpływ na zdrowie.

dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia

Dodaj komentarz