Kurczak z groszkiem cukrowym i pieczarkami

Próbowaliście kiedyś groszku cukrowego? Jeśli nie to polecam spróbować go zarówno na surowo jak i w daniu!

Składniki:

  • filet z kurczaka – 200g
  • oliwa – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula – 1/2 małej sztuki
  • groszek cukrowy – garść
  • pieczarki mini – 5 sztuk
  • papryka – 1/4 sztuki
  • kasza bulgur

Przygotowanie

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oliwie podsmażamy mięso (wcześniej zamarynowane w odrobinie sosu sojowego, rozgniecionym czosnku) pokrojone w cienkie plasterki i poszatkowaną cebulkę. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy groszek i podsmażamy ok 2-3 minuty. Można podlać odrobiną wody i poczekać aż odparuje.

Smacznego!

dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia

Dodaj komentarz