Sałatka z kaszą, tuńczykiem i sosem fistaszkowym

Szukasz pomysłu na szybki obiad do pracy? Pyszna sałatka przychodzi z pomocą!

-> 100 g dostarcza 106 kcal

Składniki:

  • kasza jęczmienna pęczak 50 g
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • garść rukoli
  • ogórek zielony

Sos fistaszkowy:

  • masło z orzeszków ziemnych – 2 łyżki
  • woda – 1/4 szklanki
  • chili – szczypta
  • cukier/miód/ksylitol – 1/3 łyżeczki
  • sos sojowy – 1 łyżeczka 
  • czosnek – 1/2 małego ząbka

Wykonanie:

Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników sosu i dokładnie mieszamy do uzyskanie jednolitej konsystencji (można dodać więcej wody, by sos nie był zbyt gęsty).

Na talerzu układamy ugotowaną kaszę, posypujemy rukolą, układamy kawałki tuńczyka i porojonego na małe kawałki ogórka. Sałatkę polewamy sosem. 

Smacznego!

dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia

Dodaj komentarz