Szukasz pomysłu na szybki obiad do pracy? Pyszna sałatka przychodzi z pomocą!
-> 100 g dostarcza 106 kcal

Składniki:
- kasza jęczmienna pęczak 50 g
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść rukoli
- ogórek zielony
Sos fistaszkowy:
- masło z orzeszków ziemnych – 2 łyżki
- woda – 1/4 szklanki
- chili – szczypta
- cukier/miód/ksylitol – 1/3 łyżeczki
- sos sojowy – 1 łyżeczka
- czosnek – 1/2 małego ząbka
Wykonanie:
Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników sosu i dokładnie mieszamy do uzyskanie jednolitej konsystencji (można dodać więcej wody, by sos nie był zbyt gęsty).
Na talerzu układamy ugotowaną kaszę, posypujemy rukolą, układamy kawałki tuńczyka i porojonego na małe kawałki ogórka. Sałatkę polewamy sosem.
Smacznego!
dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia