Nazywa się ją epidemią naszych czasów i zalicza do chorób cywilizacyjnych. 24 marca ustanowiono Światowym Dniem Otyłości. Celem obchodów Dnia jest zwrócenie szczególnej uwagi społeczeństwa na problematykę otyłości wśród osób dorosłych i dzieci.

Otyłość – definicja
Otyłość to przewlekła choroba charakteryzująca się zwiększeniem masy ciała (BMI > 30 kg/m2). Jest ona efektem zbyt dużego wypełnienia komórek tłuszczowych triacyloglicerolami (hipertrofia) lub powstawania nowych (hiperplazja), a czasem występowania tych dwóch zjawisk jednocześnie.
Przyczyny otyłości
Obserwuje się, że w ostatnich latach największy wpływ na powstawanie otyłości może mieć:
- wzrost zastosowania transportu samochodowego i publicznego,
- spędzanie czasu wolnego przed telewizorem i komputerem,
- rozpowszechnienie jedzenia na mieście,
- spożywanie większych porcji żywnościowych,
- picie kolorowych napojów zamiast wody,
- łatwy dostęp do „śmieciowego jedzenia”.
Rodzaje otyłości
Istnieje wiele typów otyłości, które różnią się od siebie symptomami, rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej w organizmie oraz sposobem i warunkami jej powstania.
Podział otyłości ze względu na objawy i przyczyny:
- prosta (pierwotna, samoistna)
Jest wynikiem nadmiernej podaży energii do organizmu pochodzącej z pożywienia. Często spowodowana jest przez spowolnioną podstawową przemianę materii, która jest uwarunkowana genetycznie.
- wtórna (nabyta, patologiczna)
Jest następstwem różnego rodzaju schorzeń hormonalnych, niewłaściwego działania układów odpowiedzialnych za prawidłowy pobór i wydatek energii oraz wadliwości OUN. Może wynikać również z wad genetycznych lub przewlekłego leczenia.
Podział otyłości ze względu na rozłożenie tkanki podskórnej (wyznaczony na podstawie stosunku obwodu talii do obwodu bioder – wskaźnik WHR):
- androidalna (typu “jabłko”, brzuszna)
Rodzaj otyłości, której towarzyszy odkładanie się tłuszczu zwłaszcza w okolicach brzucha. (WHR przekracza wartość 1 u mężczyzn i 0,8 u kobiet). Zwykle towarzyszy jej występowanie zespołu metabolicznego (dyslipidemia, nadciśnienie, podwyższone stężenie glukozy we krwi), który zwiększa ryzyko powstawania miażdżycy i cukrzycy;
- gynoidalna (typu “gruszka”, pośladkowo-udowa)
Występuje, gdy stosunek obwodu talii do obwodu bioder u mężczyzn jest mniejszy od 1, a u kobiet od 0,8. Nadwyżka tłuszczu kumuluje się przede wszystkim w strefie ud i pośladków i dotyczy głównie kobiet. Ten rodzaj otyłości kojarzony jest przede wszystkim z żylakami, zwyrodnieniami kości i stawów kończyn dolnych.
Podział otyłości ze względu na patogenezę:
- regulacyjna
Związana jest z nieprawidłowym działaniem ośrodków głodu i sytości, które sprawują nadzór nad liczbą pobieranego pożywienia;
- metaboliczna
Powstaje wskutek wrodzonych bądź nabytych nieprawidłowości w przekształceniach węglowodanów lub tłuszczów.
Zdrowotne skutki otyłości:
- problemy na tle psychicznym
Osoby otyłe są narażone na izolację społeczną, uczucie osamotnienia, lęku, niską samoocenę i stany depresyjne spowodowane nieakceptacją swojego wyglądu, zarówno przez siebie, jak i przez innych. Często prowadzi to do uruchomienia psychicznego mechanizmu, tzw. „ucieczki w jedzenie”, która jest chwilowym „lekarstwem” na stres;
- powikłania endokrynologiczne
Wspólną cechą osób otyłych, niezależnie od wieku i płci, jest podwyższony poziom insuliny w organizmie. Po pewnym czasie można zaobserwować również insulinooporność, która rozwija się wskutek hiperglikemii i w efekcie powoduje upośledzenie czynności sekrecyjnej komórek B wysp trzustkowych. W konsekwencji może to doprowadzić do zwiększenia nietolerancji glukozy i wywołać cukrzycę typu II (insulinoniezależną), która przyczynia się do zmniejszenia ilości albo przekształcenia struktury receptorów insulinowych;
- choroby układu krążenia
Wczesne ryzyko zawału, nadciśnienie, zaburzenia frakcji lipidowych to tylko niektóre skutki spowodowane nadmiarem tłuszczu w organizmie.
Już w latach 70. XX wieku zauważono związek występowania nadciśnienia tętniczego z otyłością i wiekiem. Wykazano, że przy przekroczeniu 20% nadmiaru masy ciała rośnie prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby i im pacjent jest młodszy, tym ryzyko jest większe. Pocieszający jest fakt, że po obniżeniu masy ciała ciśnienie dosyć szybko się normalizuje.
Zaburzenia frakcji lipidowych są spowodowane wzrostem trójglicerydów i „złego” LDL-cholesterolu przy równoczesnym obniżeniu „dobrego” HDL-cholesterolu. Przyspiesza to rozwój miażdżycy i przy braku aktywności fizycznej powoduje powstawanie żylaków kończyn dolnych;
- zespół metaboliczny
Otyłość typu brzusznego, zwiększone stężenie trójglicerydów, nadciśnienie, hiperglikemia na czczo, zmniejszone stężenie HDL-cholesterolu – jeśli w organizmie stwierdza się chociaż trzy objawy z wymienionych, to mamy do czynienia z zespołem metabolicznym. Innym kryterium do stwierdzenia tego syndromu jest występowanie otyłości gynoidalnej oraz przynajmniej dwóch z wymienionych elementów: podwyższonego stężenia triglicerydów, ciśnienia tętniczego, glikemii na czczo, zmniejszonego stężenia HDL lub leczenia tych schorzeń;
- schorzenia pulmonologiczne
Do objawów pochodzących z układu oddechowego zalicza się przede wszystkim astmę oskrzelową, zespół bezdechu sennego i ograniczoną tolerancję wysiłku fizycznego.
Otyłość wiąże się ze zmniejszeniem objętości płuc. Zbyt ogromna warstwa tkanki tłuszczowej powoduje podniesienie przepony, zwiększenie objętości krwi w obiegu małym oraz unieruchomienie klatki piersiowej. Konsekwencją jest zmiana w budowie i działaniu mięśni gładkich oskrzeli. Nabierają one dużej skłonności do reagowania i zwężania się pod wpływem wielu czynników, które u zdrowych osób nie powodują widocznych następstw;
- nieprawidłowości ortopedyczne
Bóle pleców, zwyrodnienia kości i stawów to nieodłączny element otyłości. U młodych ludzi początkowo obserwuje się wady postawy, płaskostopie, koślawość kolan, podatność na złamania i zwichnięcia. Może dochodzić do powstania „przeprostów” stawów kolanowych, pourazowych wad chrząstki stawowej oraz niszczenia lub przesuwania się krążków kręgowych. Wszystko to jest skutkiem nadmiernego obciążenia układu kostno-stawowego i może pociągnąć za sobą poważne konsekwencje zdrowotne w przyszłości;
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe
Mówiąc o powikłaniach w układzie pokarmowym należy wymienić chorobę stłuszczeniową wątroby, refluks żołądkowo-przełykowy i kamicę pęcherzyka żółciowego.
Coraz częściej u osób z nadwagą obserwuje się, tzw. niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD – Non-Alcoholic Fatty Liver Disease). Przeważnie przebiega bezobjawowo, ale niektórzy mogą odczuwać ogólne zmęczenie, złe samopoczucie oraz uczucie dyskomfortu spowodowane uczuciem pełności w prawej, górnej części brzucha. Zwykle przyczyną tego schorzenia jest współwystępowanie cukrzycy i hiperlipidemii. U osób z insulinoopornością tłuszcz gromadzi się w hepatocytach i powoduje ich uszkodzenie pod wpływem utleniania. Najlepszą terapią jest zażywanie sportu i dbanie o odpowiednią dietę, która pozwala w kontrolowany sposób zrzucić nadmiar kilogramów masy ciała;
- powikłania onkologiczne
Otyłość, nieodpowiednia dieta i brak aktywności fizycznej mogą bezpośrednio wpływać na powstawanie nowotworów. Badania Amerykańskiego Stowarzyszenia Walki z Rakiem wykazują, że ponad 20% zgonów kobiet i 14% mężczyzn ma bezpośredni związek z występowaniem u nich nadwagi i/lub otyłości. Przeważnie obserwuje się podwyższone ryzyko tworzenia się raka przełyku, trzustki, jelita grubego, macicy, piersi i nerek.
Podsumowując, otyłość to choroba metaboliczna, która jest uwarunkowana genetycznie oraz środowiskowo. Już od najmłodszych lat uczymy się zachowań żywieniowych w domu, szkole i najbliższym otoczeniu. Nieodpowiednie nawyki jedzeniowe nabyte w dzieciństwie mogą skutkować problemami z nadmierną masą ciała oraz schorzeniami z nią związanymi. Ważne jest, by nauczyć się dokonywać świadomych wyborów żywnościowych, dbać o różnorodność i jakość produktów spożywczych oraz o swoją kondycję fizyczną. Prawidłowe odżywianie dostosowane do trybu życia, stanu zdrowia, wieku, płci, aktywności, itp. będzie pozwalało uniknąć wielu chorób dietozależnych, a przekazane z pokolenia na pokolenie zmniejszy skalę problemu nadwagi i otyłości w przyszłości.
Małgorzata Mleko – dietetyk, psychodietetyk
Literatura:
Ciborowska H., Rudnicka A., 2012. Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa
Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.), 2010. Żywienie Człowieka Zdrowego i Chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Jarosz M., Rychlik E., 2010. Epidemia otyłości – jaka przyszłość nas czeka? Gastroenterologia Polska, 17, 1, 47-52
Kuśmider M., Grzych-Tuleja E., 2013. Epidemie XXI wieku – otyłość. Laboratorium, 3-3, 48-49
Sikorska-Wiśniewska G., 2007. Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6,55, 71-80
Małgorzata Mleko dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia