Słodkie placuszki z owocami na śniadanie – to jest to!
-> 100 g dostarcza 208 kcal

Składniki na 4 placuszki:
- 1 jajko
- 40 ml mleka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po chwili dodajemy suche składniki i miksujemy (można uczyć trzepaczki). Masa powinna wyjść gęsta. Patelnię smarujemy tłuszczem i mocno rozgrzewamy. Na patelni formujemy placuszki, a gdy na powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza przewracamy placek na drugą stronę. Podajemy z owocami.
Smacznego!
dietetyk Wieliczka – dietetyk Kraków – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia