Pankejki z bananem i malinami

Słodkie placuszki z owocami na śniadanie – to jest to!

-> 100 g dostarcza 208 kcal

Składniki na 4 placuszki:

  • 1 jajko
  • 40 ml mleka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po chwili dodajemy suche składniki i miksujemy (można uczyć trzepaczki). Masa powinna wyjść gęsta. Patelnię smarujemy tłuszczem i mocno rozgrzewamy. Na patelni formujemy placuszki, a gdy na powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza przewracamy placek na drugą stronę. Podajemy z owocami.

Smacznego!

dietetyk Wieliczka – dietetyk Kraków – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia

Dodaj komentarz