Ciasteczka owsiane

Szukacie pomysłu na szybką i zdrową przekąskę? Może mielibyście ochotę schrupać ciasteczka z jogurtem na II śniadanie? Albo podać swojemu dziecku razem ze szklanką mleka? Pyszne ciasteczka owsiane sprawdzą się w menu nawet największych niejadków!

-> 100 g dostarcza 350 kcal

Składniki:

  • Płatki owsiane 500 g
  • Masło 100 g
  • Czekolada gorzka 50 g
  • Pestki dyni 50 g
  • Białko jaja 7 sztuk
  • Erytrol 7 łyżek

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło i dodaj płatki, praż kilka minut (co chwilę mieszając) do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji. Następne wystudź. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj erytrol i jeszcze chwilę miksuj. Do piany wsyp płatki, pestki i pokrojoną czekoladę i delikatnie zamieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj niewielkie porcje. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut – na złoty kolor.

Smacznego!

dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia

Dodaj komentarz