Insulinooporność – przyczyny, objawi i znaczenie diety

Myśląc o insulinooporności i jej objawach często skupiamy się tylko na wzmożonej SENNOŚCI pojawiającej się po posiłku (szczególnie węglowodanowym) oraz WZROŚCIE MASY CIAŁA, zwłaszcza w obrębie brzucha lub PROBLEMIE Z REDUKCJĄ WAGI.

Insulinooporność Bochnia niepołomice Wieliczka senność, zmęczenie, problem z redukcją wagi

Insulinooporność dotyczy coraz większej grupy osób i niestety może bardzo skomplikować życie.

Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek – oporności ( m.in. tkanki mięśniowej, wątroby oraz tkanki tłuszczowej) na działanie insuliny. Jest to stan, w którym do utrzymania właściwego stężenia glukozy we krwi, wymagane jest większe od fizjologicznego produkowanie insuliny.

Ta nadmierna produkcja insuliny (Hiperinsulinemia) z jednej strony ratuje przed cukrzycą, z drugiej zaś odpowiada m.in. za tendencję do tycia, stłuszczenie wątroby, zaburza gospodarkę cholesterolem, regulację ciśnienia krwi, pracę jajników i miażdżycę naczyń krwionośnych.

Insulinooporność dlaczego nie chudnę

W przypadku nadmiernego wydzielania insuliny przez trzustkę może występować wzmożona SENNOŚĆ pojawiająca się po posiłku oraz WZROST MASY CIAŁA, zwłaszcza w obrębie brzucha lub PROBLEM Z REDUKCJĄ WAGI. Insulinooporności często mogą towarzyszą takie objawy jak:

 
  • obniżenie nastroju,
  • przymglenie umysłowe (brain fog),
  • problemy z pamięcią i koncentracją,
  • rozdrażnienie,
  • bóle głowy i tzw. ciężka głowa,
  • bóle stawów,
  • zmiany na skórze w typie Acanthosis nigricans (rogowacenia ciemnego) najczęściej zlokalizowane w okolicach szyi, karku czy pach,
  • ciągłe zmęczenie,
  • uczucie zimna,
  • napady głodu pojawiające się 2–3 godziny po posiłku,
  • ochota na słodycze lub tzw. wilczy apetyt

Objawy insulinoporności to tak naprawdę wierzchołek góry lodowej. Nieleczona insulinooporność pociąga za sobą ryzyko rozwoju takich CHORÓB jak:

 
  • cukrzyca typu 2,
  • choroby sercowo­naczyniowe (problemy z ciśnieniem krwi, miażdżyca naczyń krwionośnych),
  • Zaburzeń gospodarki cholesterolem,
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby,
  • obturacyjny bezdech senny,
  • zespół policystycznych jajników,
  • Problemy z płodnością,
  • ryzyko pojawienia się niektórych nowotworów,
  • choroby neurodegeneracyjne, w tym choroba Alz­heimera. 

Zmieniając kilka elementów diety w insulinooporności możemy poprawiać komfort naszego życia – zmniejszyć zmęczenie, senność i stany depresyjne, a co najważniejsze – będziemy PRZECIWDZIAŁAĆ wielu jednostkom chorobowym!!

 Dieta w insulinooporności nie musi być rewolucją w Twoim odżywianiu, wystarczy kilka zmian by cieszyć cię lepszym samopoczuciem, większą ilością energii i niższą wagą.  

Magdalena Węgrzyn

mgr Magdalena Węgrzyn - dietetyk kliniczny - Niepołomice, Bochnia, on-line

Dodaj komentarz