Od nowego roku przechodzę na dietę! Znacie to? Nowy rok nowa ja! … ale czy to, co robimy TERAZ nie ma znaczenia? Czy na pewno do zdrowego odżywiania powinniśmy podchodzić zero-jedynkowo. Czy od nowego roku będzie nam łatwiej?

W nasze idealnej wizji przejścia na dietę gotujemy zróżnicowane posiłki w ciągu dnia, sumiennie wykonujemy kilka treningów tygodniowo, a do tego mamy jeszcze czas na pracę, zakupy, rodzinę i inne hobby.
Niestety… często ta wizja w życiu codziennym nie jest realna do wdrożenia czy utrzymania w dłuższej perspektywie. Dlatego poszukajmy takich rozwiązań, które będą kompromisem pomiędzy tym, co byłoby NAJLEPSZE, a tym, co JESTEŚMY W STANIE zrobić. W końcu lepiej wyznaczać sobie mniejsze wyzwania i systematycznie je zrealizować, niż pójść ambitną ścieżką i poddać się na samym jej początku.
Podstawowych zasad zdrowego odżywiania jest wiele. Spróbuj wybrać jedną z nich, ale zacznij wdrażać ją już dzisiaj:
- Spożywaj średnio 3-5 posiłków dziennie – ilość dostosuj do swojego trybu życia, możliwości czasowych oraz samopoczucia. Jedzmy na tyle sycące posiłki, by unikać podjadania pomiędzy.
- Pamiętaj o nawodnieniu – co najmniej 1,5l w przypadku kobiet i minimum 2 l w przypadku mężczyzn – najlepiej pić przez cały dzień małymi łykami, zamiast kilku szklanek na raz. Ale nie musi to być tylko woda, na rynku mamy mnóstwo fajnych herbat owocowych czy ziołowych.
- Planuj posiłki – ustalaj ogólny harmonogram i staraj się go trzymać. Warto dzień wcześniej zaplanować, co zjemy dnia kolejnego, żeby nie zastanawiać się na ostatnią chwilę i nie dopuszczać do uczucia głodu w ciągu dnia.
- Rób regularnie zakupy – zaplanowane posiłki wymagają składników, z których powstanie danie, a jeśli ich zabraknie, może to spowodować, że ominiesz ten konkretny posiłek z prostej przyczyny – nie przygotujesz go. Staraj się tego unikać.
- Urozmaicaj! Staraj się dania komponować z różnych produktów spożywczych:
- warzywa i owoce – pamiętaj, aby spożywać różnokolorowe warzywa i owoce, najlepiej sezonowe, poza sezonem warto sięgać po mrożonki,
- produkty zbożowe – to ryże, kasze, płatki, otręby, mąka, makarony i pieczywo,
- mleko i przetwory (mleko; napoje mleczne, tj. jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe; sery białe twarogowe i sery żółte, produkowane z mleka krowiego, owczego, koziego, a nawet sojowego), mięso (drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina, dziczyzna), ryby (morskie, słodkowodne, w postaci przetworów, konserw), owoce morza (krewetki, kalmary, kraby, ośmiornice, itp.), nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca, bób).