Fakty czy mity żywieniowe

W Internecie, gazetach, telewizji można się natknąć na wiele teorii dotyczących odżywiania, odchudzania oraz działania produktów żywnościowych na zdrowie. Wiadomości te są często powtarzane i utrwalane w świadomości sporej części naszego społeczeństwa. Czy powinno się wierzyć w każdą zasłyszaną informację? Może warto ją zweryfikować i sprawdzić, czy jest zgodna z najnowszymi badaniami naukowymi?

Mitów dotyczących. zdrowego odżywiania w jest mnóstwo. Poniżej znajdziecie kilka najczęściej powtarzanych torii:

  • cytrusy najlepszym źródłem witaminy C

Zapytani o najlepsze źródła witaminy C, co byście odpowiedzieli? Cytryna, pomarańcza, grejpfrut? Niestety, ale nie mielibyście racji…

Dla porównania (zawartość witaminy C w 100 g produktu): acerola 1500 mg, rokitnik 900 mg, owoce róży 450 mg, czarna porzeczka 180 mg, natka pietruszki 177 mg, czerwona papryka 145 mg, jarmuż 120 mg, 94 mg brukselka, brokuły 83 mg, truskawki 66 mg, kiwi 60 mg, pomarańcza 59 mg, cytryna 50 mg, grejpfrut 40 mg. Zwróćmy uwagę, że witaminę C zawierają zarówno owoce jak i warzywa, co też dla niektórych też nie jest oczywiste.

  • ziemniaki tuczą

Spora ilość osób przechodząc na “dietę” przestaje jeść ziemniaki. Czy rzeczywiście są one aż tak wielką bombą kaloryczną?

100 g ugotowanych ziemniaków dostarcza niewiele, bo około 80 kcal. Dlaczego więc uważa się je za tuczące? Dodatki takie jak masło, śmietana, zawiesiste sosy mogą nawet 4-krotnie zwiększyć kaloryczność tego produktu, a przekraczanie bilansu energetycznego przez dłuższy okres czasu przyczynia się do zwiększenia masy ciała.

  • twaróg dobrym źródłem wapnia

Który ser kojarzy się z dużą zawartością wapnia – żółty czy twarogowy? Większość osób odpowiada, że twaróg…

Tymczasem prawda wygląda zupełnie odwrotnie. Ser twarogowy zawiera około 90 mg Ca/100 g, natomiast ser żółty około 800 mg (w zależności od rodzaju). Rekordzistą jest parmezan, który zawiera prawie 1400 mg wapnia/100 g!

  • szpinak bardzo dobrym źródłem żelaza

Przez długi okres czasu szpinak był uważany za bardzo dobre źródło żelaza. Po latach okazało się jednak, że wcale nim nie jest! Wszystko przez zwyczajny błąd ludzki – w tabelach wartości odżywczych źle postawiono przecinek. Zamiast 3 mg Fe/100 g widniała wartość 30 mg! Należy tutaj wspomnieć, że liście szpinaku zawierają również kwas szczawiowy, który znacznie utrudnia przyswajanie pierwiastków dwuwartościowych, w tym żelaza.

  • ostatni posiłek najpóźniej o 18:00

Kolacja jest jednym z głównych posiłków w ciągu dnia i powinna być dostosowana do codziennego rytmu życia z zachowaniem 3 – 4 godzinnych przerw między posiłkami. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami powinno się ją spożyć na około 2 – 3 godziny przed pójściem spać. Należy pamiętać, że zarówno przejadanie jak i głodzenie się przed snem nie jest korzystne.

A Wy z jakimi informacjami spotykacie się na co dzień? Jak często słyszycie sprzeczne teorie dotyczące żywności, odżywiania i odchudzania? Jeśli macie nurtujące Was pytania, to napiszcie do nas lub dodajcie komentarz. Postaram się na nie odpowiedzieć w kolejnym artykule z cyklu “fakty i mity żywieniowe”.

Małgorzata Mleko
  

Źródła:

Janda K., Kasprzak M., Wolska J., 2015. Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci, 61, 4, 419-425

Jarosz M. (red.), 2017. Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa

Jarosz M. (red.), 2017. Normy żywienia dla populacji polskiej. Wyd. IŻŻ, Warszawa

Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., 2017. Tabele składu i wartości odżywczej żywności.Wyd. PZWL, Warszawa

Zarzecka K., Gugała M., Zarzecka M., 2013. Ziemniaki jako źródło składników odżywczych. Postępy Fitoterapii, 3, 191-194

dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia

Dodaj komentarz