Awokado to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w połączeniu z pomidorami, natką pietruszki i czosnkiem daje pyszne guacamole.
Całość dostarcza -> 274 kcal

Składniki:
▪️ awokado (140 g)
▪️1 ząbek czosnku (lub więcej według uznania)
▪️pół garści natki pietruszki
▪️1 średni pomidor
▪️1 łyżka soku z cytryny lub limonki
▪️sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Środek wyciągnąć łyżką ze skórki, pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski i skropić sokiem z limonki lub cytryny. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku, pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz posiekaną natkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku.
Smacznego!
Małgorzata Mleko dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Kraków