Macie gofrownicę? Jeśli tak to koniecznie musicie tego spróbować!

Składnik na 8 sztuk:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ksylitolu
- kropla aromatu waniliowego lub ziarenka laski wanilii
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
- 1 i 1/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, ksylitol, ziarenka wanilii. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę do połączenia się składników. Gofry piec przez około 3 minuty (czas powinien być podany w instrukcji gofrownicy). Podawać z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, owocami, orzechami, kremem czekoladowym, masłem orzechowym.
Smacznego!
dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia