GOFRY PEŁNOZIARNISTE (bez cukru)

Macie gofrownicę? Jeśli tak to koniecznie musicie tego spróbować!

Składnik na 8 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • kropla aromatu waniliowego lub ziarenka laski wanilii
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, ksylitol, ziarenka wanilii. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę do połączenia się składników. Gofry piec przez około 3 minuty (czas powinien być podany w instrukcji gofrownicy). Podawać z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, owocami, orzechami, kremem czekoladowym, masłem orzechowym.

Smacznego!

dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia

Dodaj komentarz