Jeśli znacie czekoladki Reese’s, to na pewno pokochacie te kuleczki z ciecierzycy. Słodko-słona, wysokobiałkowa przekąska bez dodatku cukru – idealna dla dzieci, osób na diecie, a nawet w przypadku cukrzycy czy insulinooporności.
-> 100 g dostarcza 365 kcal

Składniki:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki ciecierzycy konserwowej
- sól – do smaku
- czekolada gorzka 4 -5 kostek
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy i miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę. Dodajemy sól w zależności od oczekiwanego smaku. Z masy formujemy kuleczki (z porcji łyżeczki). W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Kulki pojedynczo wrzucamy do czekolady i przy pomocy widelca delikatnie obtaczamy w roztopionej czekoladzie. Gotową kuleczkę wyjmujemy z czekolady (można pomóc sobie drugim widelcem), umieszczamy na talerzu i wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła.
Smacznego!
dietetyk Wieliczka – dietetyk Niepołomice – dietetyk Bochnia