Kurczak z groszkiem cukrowym i pieczarkami

Próbowaliście kiedyś groszku cukrowego? Jeśli nie to polecam spróbować go zarówno na surowo jaki i w daniu!

Kurczak z groszkiem cukrowym

Składniki:

  • filet z kurczaka – 200g
  • oliwa – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula – 1/2 małej sztuki
  • groszek cukrowy – garść
  • pieczarki mini – 5 sztuk
  • papryka – 1/4 sztuki
  • kasza bulgur

Przygotowanie

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki i poszatkowaną cebulkę, następnie dodajemy mięso (wcześniej zamarynowane w odrobinie sosu sojowego, rozgniecionym czosnku). Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy groszek i podsmażamy ok 2-3 minuty. Można podlać odrobiną wody i poczekać aż odparuje.

Smacznego!



Magdalena Węgrzyn

mgr Magdalena Węgrzyn - dietetyk kliniczny - Niepołomice, Bochnia, on-line

Dodaj komentarz