Dutch baby – pieczony naleśnik

Chrupiące naleśniki prosto z piekarnika…

Składniki:

  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 60g mąki pszennej/orkiszowej pełnoziarnistej
  • kilka kropli ekstraktu wanilinowego
  • mała szczypta soli
  • łyżeczka masła klatrowanego
  • owoce sezonowe

Wykonanie:

Jajko i mleko powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzać do220°C z termoobiegiem i umieścić w nim patelnie z tłuszczem. Mleko, mąkę, jajka i sól wrzuć do blendera kielichowegi i zmiksuj (kilka sekund do połączenia składników). Na gorącą patelnie wlać cienką porcje ciasta (tak by rozlała się dosyć cienko na całej powierzchni) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. Na naleśniku ułożyć owoce i  posypać cukrem pudrem lub zmiksowanym na pył ksylitolem.

Smacznego!

Magdalena Węgrzyn

mgr Magdalena Węgrzyn - dietetyk kliniczny - Niepołomice, Bochnia, on-line

Dodaj komentarz