Chrupiące naleśniki prosto z piekarnika…

Składniki:
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 60g mąki pszennej/orkiszowej pełnoziarnistej
- kilka kropli ekstraktu wanilinowego
- mała szczypta soli
- łyżeczka masła klatrowanego
- owoce sezonowe
Wykonanie:
Jajko i mleko powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzać do220°C z termoobiegiem i umieścić w nim patelnie z tłuszczem. Mleko, mąkę, jajka i sól wrzuć do blendera kielichowegi i zmiksuj (kilka sekund do połączenia składników). Na gorącą patelnie wlać cienką porcje ciasta (tak by rozlała się dosyć cienko na całej powierzchni) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. Na naleśniku ułożyć owoce i posypać cukrem pudrem lub zmiksowanym na pył ksylitolem.
Smacznego!